Tri pitanja (7): Jupiterska

Ovako smo se upoznale Jupiterska i ja: imala je štand na malenoj izložbi na Exportu, i uopće nisam obraćala pozornost na nju, već na jednu od uramljenih slika koje je prodavala. (Motiv sada nije bitan, kupila sam sliku, za poklon jednoj prijateljici.) Tek nakon što sam platila, upitala sam: And who made this? [1]

A Jupiterska se široko nasmijala: I did! [2]

Naravno da sam željela znati više, posebno o umjetnici imena Jupiterska. Dakako, u njezinoj putovnici stoji drugo ime, no komu su osim službenicima bitne stvari koje pišu u putovnicama?

Nekoliko tjedana kasnije Jupiterska (24) me pozvala u goste u svoj stan u kojemu živi s dečkom Rolandom (29) te radi na slikama.

Plan: Jednom imati webshop u kojemu prodaje svoje slike – koje su otisnute na odjeći. Najbolje u Španjolskoj, oboje bi tamo rado otišli živjeti, bar na neko vrijeme.

We have a nice life here, kažu o Rijeci, but if we don’t try it we never know how it is to live somewhere else. [3]

Usput, oboje su prošle jeseni bili u Berlinu. Posjetili su prije svega Kreuzberger Plattenläden – Roland je DJ, a situacija s trgovinama pločama u Rijeci slična je situaciji s drogama u Berlinu: morate nazvati nekoga tko zna nekoga tko će vas dovesti do nekoga podruma. S pločama.

No te nisu nužno najbolje, kaže Roland: It’s just old stuff! [4]

Prije Rolling Stonesi nego elektronski underground.

Berlin im se dakle veoma svidio.

U zadnjemu semestru na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci Jupiterska je odabrala modul grafika  na likovnopedagoškomu smjeru. Digitalnom ilustracijom bavi se u slobodno vrijeme. Pritom nastaju primjerice ovakve slike:

Ili neobični riječki pejzaži:

Gdje pronalaziš motive i koliko ti je vremena potrebno za jednu sliku?

Jupiterska: Zapravo prije svega nadahnuće pronalazim oko sebe: inspiriraju me drugi umjetnici na Instagramu ili gradski prizori. Često zapišem motive prije odlaska u krevet, a zatim ih sutradan sjedinim. Ponekad radim 24 sata na jednoj jedinoj slici, ponekad ne radim baš ništa po dva tjedna. Neke su slike gotove u jednomu danu, za neke su mi potrebna četiri dana.

Postoji li neka slika koja za tebe ima poseban značaj?

Jupiterska se smije: Zapravo uvijek ono što zadnje napravim. Slike nemaju neku dublju priču. Prije sam usmjerena na estetsku razinu: vidim nešto što me nadahnjuje, iz toga napravim sliku, gotovo, sljedeća slika. (Opet se smije.)

Okej, a kako zapravo radiš slike? Rukom, na računalu?

Jupiterska: Digitalnom olovkom nacrtam motive na jednomu uređaju, a zatim ih uređujem na računalu.

Ovdje digitalna olovka:

A ovdje Jupiterska u poslu:

Neću ju više smetati …

No.

U glavi mi je ipak još jedno pitanje. No sjetila sam ga se tek na odlasku.

Kako je uopće došlo do imena Jupiterska?

Ponovno sam joj poslala e-mail.

I dobila ovaj sjajan odgovor:

The name Jupiterska comes from my natal chart (although I don’t know much about reading natal charts or horoscope in general), someone once told me that Jupiter is my “ruling planet” looking at my chart. A few months after that Roland and I started dating and he asked me “Where are you from? You are not from this planet.” I told him I’m from Jupiter, and he said “Jupiterska!” Voila, Jupiterska was born.

Ime Jupiterska potječe iz moje natalne karte (iako ne znam puno o tumačenju natalnih karata i horoskopu općenito). Netko mi jednom prilikom pri čitanju moje natalne karte rekao da je Jupiter moj „vodeći planet“. Nekoliko mjeseci kasnije Roland i ja počeli smo dejtati. Pitao me: „Odakle si? Nisi s ovoga planeta.“ Rekla sam mu da sam s Jupitera, a on je rekao: „Jupiterska!“ Voila, Jupiterska je rođena


[1] A tko je ovo napravio? | [natrag]

[2] Ja! | [natrag]

[3] Ovdje nam je lijepo, kažu o Rijeci, no ako ne probamo, nikada nećemo znati kako je živjeti negdje drugdje. | [natrag]

[4] Ima samo starih stvari! | [natrag]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

RSS
Follow by Email