Program! Tvog! Kompjutera!

Ukoliko se pitate kako potaknuti programera da sa sebe strgne i podere majicu te kako ga baciti u pravu ekstazu: ja znam način!

Samo trebate pustiti pjesmu Program tvog kompjutera  riječke grupe Denis & Denis iz 80-ih:

Pjesma iz 1984. godine uživa kultni status na hrvatskoj programerskoj sceni, a informatičari, inače znani kao pravi sramežljivci i štreberi, totalno polude kada ju čuju. (Vrijedi li isto i za njemačke informatičare moralo bi se, naravno, provjeriti.)

Tko sada misli da pretjerujem: Ne, uistinu je tako!

Postoji čak i jedan film o tomu – zato znam o čemu govorim.

Hrvatska redateljica Inesa Antić snimila je kratkometražni film o tomu fenomenu. Nije snimala samo partyje informatičara na kojima (pretežno) muškarci golih torza skaču gore-dolje na pjesmu, već je i ispitivala računalne stručnjake, članove glazbenoga sastava i studente zagrebačkoga Fakulteta elektrotehnike i računarstva o pjesmi.

Zato što veliko pitanje glasi: O čemu se uopće radi u pjesmi?!

Ako je to rješenje, onda je pjesma aktualna još i danas …

No možda je žena također znatno emancipiranija?

Ili je sve to samo metafora?

Na kraju nije bilo baš jasno.

Stručnjaci su se složili oko samo jedne stvari, i to da su producenti napravili prilično pametan potez kada su u 1984. godini u pjesmu u kojoj plavokosa pjevačica počinje stenjati trenutak prije refrena ukomponirali riječ kompjuter – tada nov, slabo primijećen izum. Jedan od njih smatra da je pjesma već tada bila nagovještaj onoga o čemu će se kasnije raditi na World Wide Webu: seksu.

(Naravno, Internet ima i druge prednosti, primjerice internetsko bankarstvo, videa s mačkama i blogovi spisatelja gradova.)

U svakomu slučaju, pjevačica Marina Perazić vjeruje da stenje bolje od svih pop-zvijezda iz bivše Jugoslavije. Također kaže i sljedeće:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

RSS
Follow by Email