Tri pitanja (6): Zoran Herenda

Tko dođe u Rijeku, u nekomu se trenutku nađe u luci, i u luci odmah ugleda ni više ni manje nego ovaj bijeli brod s ogromnima crvenim slovima RIJEKA2020.

Na početku sam uistinu mislila: Aha, ovo je ured organizatora projekta Europske prijestolnice kulture. Međutim, taj je brod hotel, bar, restoran – i to već dugo vremena. Crvena su slova reklama, a u ovima tužnim vremenima epidemije koronavirusa djeluju kao neka vrsta podsjetnika: još uvijek traje godina u kojoj Rijeka nosi titulu Europske prijestolnice kulture.

Pa, hajdemo gore na brod na piće s barmenom!

Zoran Herenda, 33, juri čas na jednu čas na drugu stranu i smije se na sva usta. Savršeni preduvjeti za posao u gastronomiji. Kada sam ga tijekom svojega prvog posjeta upitala mogu li ponovno doći kako bih ga intervjuirala, veselo mi je odgovorio: Yes, I am always here!

Zoran živi na brodu. I Zoran voli svoj posao.

Njega ne može uznemiriti čak ni grupa turista iz Bavarske.

Zoran: Dober dan!

Muškarac: Servus!

Kada sam se iznervirala oko ignorantskih Bavaraca, Zoran mi je objasnio da svi turisti uvijek polaze od pretpostavke da ih drugi već nekako razumiju. Talijani, primjerice, ni u kojemu slučaju po ovomu pitanju nisu bolji od Nijemaca …

Zoranovi gosti imaju sreće: on govori engleski, njemački, talijanski, pomalo španjolski, i naravno hrvatski. Moramo brzo obaviti intervju, u pet minuta, nove narudžbe dolaze. Zoran baš i nije navikao na sjedenje, tako mi se bar čini.

Za mene pelinkovac s ledom, radi se o hrvatskoj žestici koju ovdje u Rijeci svi piju, a za Zorana cigareta i bijelo vino s kockicama leda. Ili pak voda s kockicama leda? Nisam bila sigurna. A zaboravila sam naknadno pitati. Vjerojatno me omeo pogled.

Kako ti je raditi ovdje u vrijeme koronavirusa?

Zoran: Teško je zato što nemamo baš puno slobode kao što je to inače slučaj. Bili smo zatvoreni mjesec i pol dana, sada idemo dalje s radom, no oprezni smo. Trenutačno ne postoje propisi za rad s maskama, no i to bi se moglo promijeniti.

(Dva dana nakon našega intervjua uvedena je obveza nošenja maske u trgovinama i restoranima.)

Dolaze li još uvijek često ljudi s pitanjima o Europskoj prijestolnici kulture? Mislim, pa ipak to stoji na brodu napisano ogromnima slovima …

Zoran: Da, no to više zapravo i nije neka velika tema. Virus je sve otežao.

Što za tebe osobno znači da je Rijeka osvojila titulu Europske prijestolnice kulture?

Zoran: Bio sam ponosan kada sam to čuo. Dobra je to stvar, za grad i za ljude koji ovdje žive. Rijeka ima bogatu kulturu i predstavlja slobodu i toleranciju, Rijeka je najtolerantniji grad u Hrvatskoj.

To čujem sve češće i češće, i u to se ime uvijek može popiti jedan pelinkovac.

Naravno, i u ime godine u kojoj Rijeka nosi titulu Europske prijestolnice kulture.

Ona još uvijek traje!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

RSS
Follow by Email