Tri pitanja (4): Dragan Kordić

Jesam li već spomenula koliko su Riječani prijateljski nastrojeni ljudi? Prijateljski nastrojeni, nekomplicirani, otvoreni? Upravo je tako protekao i moj susret s Draganom Kordićem, 32-godišnjim ilustratorom koji sa suprugom i malenom kćeri, dva psa i papagajem (!) živi u Rijeci. Činjenicu o papagaju otkrila sam nažalost tek kada sam pogledala Draganov homepage. Možda će pročitati ovo: Zdravo Dragane, ja također imam papagaja, pogledaj dolje!

Uglavnom, Dragana, ilustratora knjiga za djecu, srela sam na štandu na tržnici umjetnina koji je bio postavljen uoči rock-koncerta u luci na kojemu je prodavao svoja djela: bilo je tu gradskih motiva iz Rijeke, brodova, ptica, gljiva – prirodu je teško zamisliti van njegova kako stvaralaštva tako života. Dragan voli Rijeku zato što postoje brojne mogućnosti za odlazak u zelenilo van grada.

Što te inspirira kod Rijeke?

Dragan: Geografski položaj. Brzo se doputuje i do gora i do mora, druge su države u blizini, rado putujem i volim prirodu. Osim toga, super mi je kulturološki utjecaj različitih nacija koje su ovdje nekada živjele ili pak žive još i danas. Zapravo, Rijeka kao da i nije hrvatski grad.

Je li je teško živjeti u Hrvatskoj kao slobodni ilustrator?

Dragan: Zapravo i nije. Posjedujem jednu agenciju u Londonu te mnogo radim na računalu zato što je svejedno odakle ilustriram. K tomu je život u Rijeci znatno jeftiniji od života u većini drugih europskih gradova. Osim možda života u … (smije se) … južnoj Španjolskoj? (Ponovno se smije.)

Rekao si da rado putuješ – kamo si zadnje otputovao?

Dragan: U Sloveniju, ako se ne varam, no ona je u biti tik iza ugla. Prije toga smo bili na koncertu na Gardskomu jezeru. U svakomu je slučaju moja kći bila najmlađa posjetiteljica!


Dragan ispred slike „Rijeka zimi“ – nju sam potom odmah kupila.

Draganove slike mogu se kupiti i ovdje. Moj su favorit Tukani (morala sam googlati kako glasi množina riječi tukan).

A ovo je Peppe, moj papagaj:


Peppe pri svojoj popodnevnoj pauzi na balkonu spisateljice grada

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

RSS
Follow by Email