Tri pitanja (1) – Ines Takač

Što je grad bez stanovnika – a ja želim saznati štošta o Riječanima: čitaju li knjige koje im se ne sviđaju do kraja, u koji restoran idu na ručak s majkom, na kojemu bi mjestu u Rijeci nekome dali poljubac (kada ne bi bilo koronavirusa)?

Jedino pravilo uobičajena Tri pitanja: ni jedno se pitanje ne smije postaviti dvaput. Na kraju krajeva, moto Europske prijestolnice kulture glasi Luka različitosti.

Prva je na redu Ines Takač. Ines ima 22 godine, studira prevodilaštvo (engleski, njemački) na Sveučilištu u Rijeci i iz tjedna u tjedan prevodi ove dnevničke zapise na hrvatski.

Ukoliko netko sumnja da je punk-rock rado slušan u Rijeci, samo mogu reći da je Ines u veljači bila na koncertu grupe Paraf, koju spominjem u ovomu članku.

Ines također voli njemačku riječ: Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz.

Što ti se sviđa oko njemačkoga jezika?

Osobito volim složenice poput Donaudampfschiffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunteroffizierungsgesellschaft ili Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz, zatim stroga gramatička pravila u pogledu položaja glagola u složenim rečenicama, a sviđa mi se i kako tvrdo, oštro jezik zvuči. Apsolutno obožavam (ne)prevodive leksikalizirane koncepte poput Fernweh (dosl. „bol za daljinom“, odnosno želja da budemo negdje daleko) i Torschlusspanik (dosl. „panika uzrokovana zatvaranjem vrata“, odnosno strah da vam se broj prilika smanjuje što ste stariji). 

Koje ste njemačke romane morali čitati na faksu?

Na preddiplomskomu sam studiju imala nekoliko književnih predmeta, od kojih je svaki pokrivao drugu književnu epohu. Spominjali smo i analizirali mnoga značajna književna djela. Meni su se najviše svidjela Liebelei (Ljubakanje) Arthura Schnitzlera, Die Liebhaberinnen (Ljubavnice) Elfriede Jelinek te Irrungen, Wirrungen (Zabune, zablude) Theodora Fontanea jer se bave temama kao što su odnosi između rodova i granice između društvenih slojeva. 

Koje je tvoje omiljeno mjesto u Rijeci – i zašto?

Iako su Trsatska kula te panoramski pogled na grad jednostavno prekrasni, moja su omiljena mjesta u Rijeci plaže Sablićevo i Srebreno te Park Ivana Lole Ribara. Bujna vegetacija, valovi i cvrkut ptica donose mi unutarnji mir i energiju koja mi je potrebna za ispunjavanje dnevnih obaveza.

Plaža Srebreno

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

RSS
Follow by Email